Sana daha iyi bir alışveriş deneyimi sunulabilmesi için sitemizde çerez konumlandırmaktayız, kullanmaya devam ettiğinde çerezler ile toplanan kişisel verilerin Veri Politikamız - Bilgilendirmelerimizde belirtilen amaçlar ve yöntemler ile mevzuatına uygun olarak kullanılacaktır.

Devlet Opera ve Bale
Patara

KONU

Şahmeran; başı insan, gövdesi yılan biçiminde olduğuna inanılan mitolojik yaratık... Şahmeran ya da Şahmaran, Farsça 'yılanların şahı' anlamındadır. Tarsus'ta binlerce yıl önce yedi katlı yeraltında yaşayan Maran adı verilen yılanlar varmış. Maranların kraliçesi olan Şahmeran, başı insan, gövdesi yılan olan genç ve güzel bir kadınmış.


Efsaneye göre fakir bir ailenin oğlu olan ve geçimini odun satarak sağlayan Lokman bir gün ormanda yaralı Şahmeran'la karşılaşır. Tarsus sarayının avcıları ormanda Şahmeran'ı yaralamış ama ellerinden kaçırmışlardır. Lokman önce korkar ama sonra Şahmeran'a yardım eder. Şahmeran onu yaşadığı mağaraya götürür. Şahmeran'la birlikte burada yaşayan Lokman Şahmeran'ın güvenini kazanır.


Bir zaman sonra annesini çok özlediğini ve artık gitmek istediğini söyleyen Lokman Şahmeran'a onu özgür bırakması için yalvarır. Şahmeran gitmesine izin vereceğini ama gittiğinde neler yaşayacağını tek tek anlatır. Hüzünlü bir vedayla Şahmeran'dan ayılan Lokman evine annesinin yanına döner ve hastalıkları tedavi eden bir şifacı olarak insanlara yardım etmeye devam eder ve ünü tüm Tarsus'a yayılır.


Öte yandan Tarsus Sultanının kızı prenses Azra çok hastadır ve hiçbir hekim çare bulamamaktadır. Tarsus Sultanı her yere haber salar; kim kızının hastalığına çare bulursa kızının eşi, tahtının varisi olacaktır. Sultanın veziri Cabbar da sinsice tahtın sahibi olmak istiyordur, Şahmeran'ın kanının tüm hastalıklara şifa olduğunu, onu yakalamak için gitmek istediğini Sultan'a söyler..


Vezir Cabbar ve askerleri Şahmeran'ı yakalamak için yola çıkar. Prenses Azra'nın hastalık haberi Lokman'a kadar ulaşır ve Lokman Prensesi görmek için Tarsus sarayına gelir. Bu iş saray hekimlerinin hiç hoşuna gitmemiştir. Azra çok halsiz ve hastadir; Lokman Azra'ya aşık olmuştur ve onu kurtarmak için her şeyi yapacağını söyler. Vezir Cabbar Lokman'ın Şahmeran'ın yerini bildiğini öğrenir ve tehditle onun yerini Lokman'dan öğrenir. Sultan'ın emriyle yola çıkan Vezir Cabbar Şahmeran'ı yakalar ve saraya getirir. Çok üzgün olan Lokman Şahmeran'la karşılaştığında, Şahmeran ona üzülmemesini, ne olacağını zaten bildiğini ve ona ne yapması gerektiğini anlatır. Bedeninin 3'e bölünmesi gerektiği, başı gövdesi ve kuyruğunu kimlere vereceğini anlatır. Cabbar'ın adamlarınca öldürülüp 3'e bölünen Şahmeran'ın kanı kadehlere doldurulur ve bir kadeh Prenses Azra'ya, bir kadeh Vezir Cabbar'a, diğer kadeh de Lokman verilir. Sonunda Azra İyileşir, Cabbar zehirlenir ve ölür, Lokman da sonsuz bilgeliğe ulaşır.


Masal; kızı ölümcül hastalıktan kurtulan Padişahın, Lokman'la kızını evlendirmesi ve tahtının varisi yapması ile son bulur.


Kötülük yapanlara zehir, iyilik yapanlara şifa olan doğa galip gelmiştir.


ŞAHMERAN

VİDEO



TEMSİL TARİHİ

DİSTRİBÜSYON

GALERİ